Tuesday, October 12, 2010

JOM JIMAT WANG

Zaman sekarang sume nak kne gune duit even masuk tandas pun kan.Okeh kali ini saya buat jimat wang utk 3 item saje ye.Total sume tu saya ikut perkiraan saya sendiri.Lain org lain jumlah jimatnya.Ikut gaya hidup masing 2lhye.

Bawa bekalan dari rumah
Bagi korang bekerja tu try bawak bekalan dari rumah sekurang2nya 3x seminggu.Klu bawak tiap2 hari lagi bagus.Cth:Sandwich/nasi goreng/cekodok.Kita ambik jumlah RM5 sehari utk makan.Klu bwk bekal 3x dh jimat RM15 seminggu.


Banyakkan makan buah-buahan dan sayuran
Kurangkan makanan seperti ayam/daging/ikan.Selalunya kita beli barang basah seminggu sekali.Paling cikai pun habiskan RM40 sekali beli tu.Apa kata sesekali tukarkn kepada beli sayuran dan buahan.5-6 jenis sayuran kita habiskan dlm RM20.Jimat RM20 lagi.

Order air putih
Minum banyak air putih kan bagus utk kesihatan.Bila makan kat luar tu sesekali order air putih.Kebanyakkan tempat mkan serve plain water for FREE.Dah jimat kt situ disamping kita boleh kurangkan pengambilan gula.Kita boleh jimat sehingga RM3 sehari untuk air putih saje.Klu seminggu dh RM21=)
Jom kita kira jumlah per month:RM60+RM80+RM84=RM224!
PEACE=P

3 comments:

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

eh jap babe...i rase u terlupe somethg...
u said, let say satu hari beli makan kat office RM8 sehari...kalau bawak bekal dari rumah mmg save, tp bukan save RM8 bulat2...coz u still need to buy the things nak buat bekal tue...so kire u beli bahan mentah sume let say RM3 je for one meal...so kire u actually save RM5 ;) so 3 hari seminggu, sebulan save RM60 je
:)

takut nt u buat monthly budgetting tgk tak betol dapat save RM260 tue...u confuse mane pg duit tue...hehhe
Kita ambik jumlah RM8 sehari utk makan.Klu bwk bekal 3x dh jimat RM24 seminggu

delour said...

ahaaaa tq sis tak perasan pulak part tue=)i dh tukar dh=)klu tak kecoh i carik hujung bulan nnt..hehe

Omu Rice said...

hurm.....idea yang bagus...tapi masalah nyer....hati masih tergoda ngan mknn kat kedai....tambah lak malas nak masak...xpandai masak kot....

tweet..

Followers