Friday, September 3, 2010

[BACA]LAILATUL QADR MALAM ISTIMEWA BAGI UMAT ISLAM

googled
Sudah berlalu malam ke 21 dan 23..Malam ini adalah malam yg ke-25.Sekiranya sudah berlalu malam istimewa itu maka rugilah kita dan sekiranya belum berlaku nescaya ada lagi 3 malam yg menanti.Baru selesai tgk Al-Kulliyah kt TV3 tadi n tajuk diskusi mereka ialah Lailatul Qadar.Saya boleh dikatakan xtggal tgk diskusi tu kerana bagi saya banyak ilmu yg saya dapat.Dalam Quran ada menyebut akan berlaku satu malam istimewa pada 10 malam ganjil terakhir bulan ramadhan.Pada malam2 terakhir ini kita digalakkan beribadah sepanjang malam utk mencari keberkatan malam lailatul qadar.Malam Lailatul Qadar adalah malam yg lebih baik dari 1000 bulan(termaktub dlm Quran)


Antara amalan ibadah yg dilakukan.
1-solat fardhu magrib isyak dan subuh secara berjemaah di masjid
2-solat tarawih & witir
3-berzikir
4-membaca Al-Quran
5-solat sunat


Apa yg diperkatakan dlm Al-Kulliyah(Datuk Harun Din)
Malam tersebut akan turut semua malaikat ke dunia.Seolah2 kedengaran suara org berzikir,bertasbih.Tandanya akan kita ketahui keesokkan harinya apabila kelihatan cahaya matahari yg lemah sedangkn hari itu cerah,tiada awan mahupn hujan.Apabila kamu dapat memikmati malam istimewa itu kamu mestilah bersyukur dan tidak perlu dihebah2kn kepada org lain.

KL oh KL DAN WANITA PERTAMA

Salam jumaat.Saya ingt taknak buat post harini yelahkan agak bz sedikit.Tetapi semalam dh xbuat pape so harini xkan nak kosong jugak.Kesian blog ai=P Nak dijadikan citer semalam kene meredah jalan TAR lagi nk beli2 brg pesanan org2 di kampung.Nak pegi hujung minggu boleh tapi comfirm sesak!Semalam budjet2 xdelh ramai sgt org TETAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII berpadat jugak!Aiyaaaa sesak2 ni mcm payah tul nk pilih beli ape.Tak pikir panjang lagi terus jer keluar dr tempat umpama sardin dlm tin tu ke First Lady.Kat ctu rasa bernafas sedikit.Beli tu beli ni siap sume.FYI saya ni jenis shopping tak lama sejam tu dh kira lama sgt bagi saya.=P


Lepas settle carik baju terus balik kn saya kata saya shopping jap jer.Siap sedia untuk berdepan dgn jam pulak.KL oh KL...

tweet..

Followers